Hladno vam je? Ovi trikovi će vam pomoći da ugrijete ruke i noge!

Činjenica je da nam ruke i noge tokom zime postaju hladnije od ostatka tijela, ali jeste li se zapitali zašto se to događa?

Odgovor je vrlo jednostavan i već smo ga otkrili: naš organizam daje prioritet unutarnjim organima što se najviše osjeti tokom zime. Naravno, postoje načini kako dodatno ugrijati ruke i noge. Evo koji su to načini:

Nosite čarape dok spavate!

Ako nemate naviku spavati u čarapama – počnite to činiti. Kada temperatura padne, preporučuje se nositi najtoplije i najudobnije vunene čarape. Kupite čarape koje nemaju rastezljivu gumu na vrhu kako vam ne bi zaustavile cirkulaciju.  Ovo će spriječiti da se stopala smrznu, a vi ćete dobro spavati.

Kupite odgovarajuće rukavice!

Nužno je da vam ruke ostanu tople, ali i da možete s njima obavljati svakodnevne poslove. Zato, kada izađete, možete nositi kožne i postavljene rukavice, jer su one dovoljno fleksibilne za pomicanje prstima ali, kada ste u uredu ili u kući, možete nositi rukavice koje nemaju prste. One će vas istovremeno grijati, a moći ćete obavljati poslove.

Vrući napitak pomaže!

Tokom dana možete sebi pripremiti topli čaj ili kuhano vino uvečer kod kuće. Oni će pomoći da se toplina rasporedi po tijelu, a topla šoljica ili čaša će vam dodatno ugrijati ruke.

Vježbe!

Čak i najosnovnije vježbe će pomoći bržem strujanju krvi kroz tijelo i ugrijati vas. Prepustite se vježbama zagrijavanja barem nekoliko minuta i temperatura tijela će se automatski podići, navodi IndianExpress.

Pravilna prehrana!

Konzumirajte hranu koja je dobra za srce. Ako je srce zdravo, cirkulacija krvi u tijelu će biti uredna. Pumpanje krvi osigurava da tijelo bude toplo. Uključite u prehranu dosta voća i povrća, maslinovog ulja, masne ribe i orašastih plodova, a posebno dodajte prehrani bananu i crnu čokoladu.